A.M.J. Baten, Keurslager

Koken uit Proef

Zo mooi is vlees

Spareribs

Het is een klassieker van de barbecue of uit de oven. Wereldwijd bekend én populair. Slagers, thuiskoks én restaurants pochen dat ze het lekkerste vlees en de lekkerste marinade hebben en verheffen de bereiding tot een kunst. En dat voor een van de meest betaalbare delen van het varken: spareribs!

Van de lende of de buik...

Vaak worden spareribs gesneden van de lende. Dat geeft mager vlees aan het bot, dat het prima doet op de barbecue. Vanwege de malsheid worden ze in Amerika ook wel ‘baby back ribs’ genoemd. Maar ook wat lager gesneden spareribs, ter hoogte van de buik, smaken prima. Er zit wat meer vet aan, waardoor ze zich goed lenen om langer en langzamer te garen in de oven.

... of krabbetjes

Kom je nog dichter bij het borstbeen, dan noemen we deze ribs ‘krabbetjes’. Het vlees is nog steviger van structuur en er zit meer vet omheen, wat vraagt om een iets langere bereiding. Krabbetjes herken je aan een stukje kraakbeen aan het uiteinde. Van oudsher worden
ze ook wel gekookt en gebruikt in de erwtensoep.

Bekijk hier de nieuwste Proef